Articles Comments

Alfred Vierling » • in het Nederlands » SURINAME HEEFT VRIENDEN IN EUROPA EN DE VS EN SCHIJT AAN NEDERLAND

SURINAME HEEFT VRIENDEN IN EUROPA EN DE VS EN SCHIJT AAN NEDERLAND

Het Europees Parlement dringt er bij Nederland op aan de relatie met Suriname nieuw leven in te blazen. Den Haag werd daarbij voor de zoveelste maal opgeroepen geheime archieven uit de jaren tachtig openbaar te maken, maar blijft dat weigeren.

De opmerkelijke oproep vanuit het Europees Parlement vond plaats in de marge van een conferentie in Paramaribo tussen Europarlementariërs en hun collega’s uit de ACP-landen (Afrika, Caraïben, Pacific), die donderdagavond werd afgesloten.

Op de agenda stonden onderhandelingen over handelsakkoorden, maar de bijeenkomst werd nog voor ze begon overschaduwd door pogingen van Nederlandse Europarlementariërs tot een boycot, uit protest tegen de amnestiewet van president Desi Bouterse. Die boycot mislukte, waardoor Suriname gastland bleef.

“We zijn heel blij dat we toch zijn gekomen. Ik kan het Nederlandse protest en de gevoeligheden zeker begrijpen, maar wij hebben een multicultureel land aangetroffen dat economisch groeit en waar de mensen schijnbaar gelukkig zijn en in vrijheid leven”, verklaarde conferentievoorzitter en voormalig eurocommissaris Louis Michel na afloop.

Het was Ria Oomen (CDA), de enige Nederlandse parlementariër die naar Suriname afreisde, die op de allereerste conferentiedag de kat de bel aanbond. Oomen pleitte voor een ‘positieve dialoog’ tussen Paramaribo en Den Haag. “De nieuwe Nederlandse regering biedt kansen op een verbetering van de relatie. De diplomatieke ervaring van Frans Timmermans kan daaraan bijdragen”, klonk het.

Haar Duitse fractiegenoot Michael Gahler sloot zich daarbij aan, en sprak zijn hoop uit dat Nederland vertrouwelijke archieven uit de jaren tachtig zou vrijgeven. Daaruit kan mogelijk blijken wat de rol van Nederland was bij de staatsgreep die Desi Bouterse in 1980 pleegde. “Alleen zo kan echte waarheidsvinding recht worden gedaan”, benadrukte Gahler. Louis Michel ondersteunde die oproep meteen. “België heeft hetzelfde gedaan met zijn ex-kolonies. Op een gegeven moment moeten de plooien gladgestreken worden, en openheid helpt daarbij”, zei hij tegen de NOS.

In Paramaribo wordt laaiend enthousiast gereageerd op de Europese bijval. Partijgenoten van Bouterse noemen de conferentie nu al ‘historisch’, en spreken zich in de wandelgangen eveneens uit voor een normalisatie van de betrekkingen met Nederland. Alleen Den Haag reageert ijskoud. “Het verzoek de archieven open te stellen is ons bekend. Het decembermoordenproces voortzetten zou een andere manier zijn om de waarheid te achterhalen”, verklaart een woordvoerder van Buitenlandse Zaken aan ochtendblad De Ware Tijd.

Suriname en VS slaan handen ineen op zoektocht naar olie
Bewerkt door: redactie − 19/10/12, 02:58 − bron: ANP

Het Surinaamse bedrijf Staatsolie gaat samenwerken met een Amerikaans bedrijf bij de zoektocht naar olie voor de kust van Suriname. Het Surinaamse staatsbedrijf tekende donderdag een overeenkomst met het Amerikaanse Apache Corporation dat 230 miljoen Amerikaanse dollar zal investeren in de samenwerking.

De overeenkomst geldt voor 30 jaar waarbij alle kosten voor de Amerikanen zijn. Staatsolie gaat pas geld terugbetalen als er zoveel olie wordt gevonden dat het commercieel interessant is om het gebied in productie te nemen.

Het onderzoeksgebied ligt in de Atlantische Oceaan ongeveer 130 kilometer uit de Surinaamse kust aan de noordwestkant van het land. De eerste fase van het onderzoek duurt drie jaar en een eventuele tweede fase zal 2,5 jaar in beslag nemen. Het onderzoek gebeurt via driedimensionaal seismisch onderzoek en door het boren van putten.

Filed under: • in het Nederlands

Leave a Reply

*

1 × three =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.